Selecteer een pagina

Tussen 1972 en 1986 maakten Kees van Kooten en Wim de Bie jaarlijks een scheurkalender vol satirische grappen. Met deze uitgaves maakten zij het medium scheurkalender populair.

1 Zijn Koot & Bie de uitvinders van de scheurkalenders? Nee, er waren al in de negentiende eeuw scheurkalenders (zie blogbericht). In de Volkskrant zegt Kees van Kooten dat bij zijn oma op de wc al een scheurkalender hing: Boon’s Humoristische Kalender, “met lieve, brave mopjes over kruideniers die te weinig suiker afwogen.”

2 Wie heeft Koot & Bie op het spoor van scheurkalenders gebracht? Uitgever Jaco Groot van De Harmonie. Hij opperde het idee om een scheurkalender te maken met grappen die het duo over had.

Bescheurkalender drukwerk3 Wat was de naam van de scheurkalender? ‘Bescheurkalender’, een samentrekking van scheurkalender en ‘zich bescheuren’ ofwel uitbundig lachen.

4 Hoeveel stuks werden ervan verkocht? Dat waren enorme oplages, die tegenwoordig niet meer gehaald worden met één scheurkalender. In de hoogtijdagen werden er wel 200.000 stuks gedrukt en verkocht.

5 Waarom zijn ze met de Bescheurkalender gestopt? Volgens van Kooten was de koek na veertien jaar op. “Toen hadden we alle varianten en vormen wel gehad. Het was een pijnlijk besluit, maar we wilden het niet uitmelken.”

Bronnen:
Pleelol, artikel in Volkskrant van 28-11-2013.
Wikipedia

Pagina uit Koot en Bie scheurkalender