Selecteer een pagina

Overzicht van grafische begrippen die bij de productie van een scheurkalender belangrijk zijn.

Scheurkalenderpapier

Papier: coated / uncoated
Papier is onder te verdelen in coated en uncoated. Coated papier wordt ook wel gestreken papier genoemd en heeft een gesloten oppervlakte. Hierop komen kleuren beter tot hun recht.
Uncoated papier is niet-gestreken papier. Dit papier absorbeert meer inkt en daardoor is er ook meer inkt nodig. Door de open structuur van het papier komen kunnen er veel minder kleurtinten weergegeven worden.
De meeste scheurkalenders worden op ongecoat papier gedrukt. Het is vaak wat krantenachtig papier. Voor de omslagen gebruiken we wel gecoat papier.

Houtvrij papier
Voor sommige scheurkalenders gebruiken we houtvrij papier. Dit papierist gemaakt van boomvezels die met behulp van chemicaliën ontdaan zijn van de stoffen die voor een snelle veroudering zorgen.

Gramsgewicht
Hoe zwaar het papier is wordt aangegeven in grammen per vierkante meter (grs, g/m² of grams). Door het gewicht van een vel te delen door de lengte en breedte van het papier weet je het grammage van het papier. Stel een A4-velletje weeg 5 gram. Het gramsgewicht van dit papier is dan: 5 / 0,297 / 0,21 meter = 80 g/m², ook wel 80 grams genoemd. Voor rotatief drukwerk kiezen we meestal 45 tot 55 grams papier. Voor digitale druk 60 tot 80 grams.

Omslag & vellen

Vellen / pagina’s
Een vel bestaat uit 2 pagina’s, de voor- en achterkant. Een scheurkalender met 368 vellen heeft dus 736 pagina’s. Ook als de achterkanten van de vellen niet bedrukt worden. Dat zijn dan dus lege pagina’s.

Binnenwerk
Dat deel van de scheurkalender dat niet tot het omslag wordt gerekend. Het binnenwerk wordt los van het omslag gedrukt. Pas later in het productieproces worden het binnenwerk en het omslag samengevoegd.

Omslag
Om de vellen van de scheurkalender heen wordt een kaft aangebracht. Dit omslag bestaat uit de voorkant, rug en achterzijde. Die drie gedeeltes zitten dus aan elkaar vast.

Rug
Het gedeelte van de scheurkalender waar de vellen aan elkaar zijn gelijmd. Het stukje dat zit tussen de voorkant en de achterkant van het omslag. De ideale plek om de titel te vermelden, aangezien de voorkant van de scheurkalender bij gebruik eraf gescheurd wordt. De tekst op de rug blijft het hele jaar zichtbaar.

Drukwijzen, kleur & resolutie

Offsetdruk / rotatiedruk / digitale druk
Scheurkalenders kunnen op verschillende wijzen gedrukt worden. Voor kleine oplages tot 1.500 stuks kiezen we doorgaans digitale druk. De vaste kosten zijn namelijk veel lager. Bij hoge oplages (boven 1.500 stuks) met zwart-wit bedrukking is rotatiedruk (rotatie offset / rotatief drukwerk) vaak de beste keuze, want de hogere vaste kosten laten zich makkelijk terugverdienen door de lagere variabele kosten per drukvel. Ofwel volume maakt de stuksprijs aantrekkelijker. Digitale druk is ook veel sneller te leveren, dus dat kan ook een overweging zijn om voor deze drukvorm te kiezen. Voor offset kiezen we meestal als de oplage hoger is dan 1.500 stuks en de vellen full color bedrukt moeten worden.

Aflopend bedrukken (bleed)
Afbeeldingen of kleurvlakken worden groter gedrukt dan het benodigde formaat, zodat er na het snijden van de vellen geen witranden tussen het vlak en de afsnede zijn. Wij adviseren 5 mm afloop.

Digitale drukproef
Als je een drukbestand hebt aangeleverd, gaat de prepress controleren of het bestand verwerkbaar is. Zo nee, dan geven we aan wat je nog dient aan te passen. Zo ja, dan krijg je een digitale drukproef (pfd) toegestuurd. Dit document geeft je als klant de mogelijkheid om te checken of de conversie door de prepress goed is verlopen. Je kunt controleren of alle lettertypes goed worden weergegeven, of er niks verschoven is, of de volgorde van de pagina’s klopt, etc.

CMYK
Deze afkorting staat voor Cyaan (cyaan, een blauwtint), Magenta (magenta, een roodtint), Yellow (geel), Key (zwart). Het is een kleurensysteem bestaande vier basiskleuren waarmee je door menging een groot aantal kleuren kan verkrijgen. CMYK is het kleurensysteem voor drukwerk. Drukbestanden voor scheurkalenders dienen opgebouwd te zijn met dit kleurensysteem. Bij zwartwitbedrukking gebruik je alleen het zwart (K) van CMYK.

Full color en vierkleurendruk
Bij full color druk van scheurkalenders wordt het kleurensysteem CMYK gebruikt.

RGB
Een kleurensysteem op basis van de drie primaire lichtkleuren: rood, groen en blauw. Dit is een kleurensysteem voor de weergave op beeldschermen.

Dpi
Dit is de afkorting van het Engelse begrip ‘dots per inch’. Hiermee wordt de resolutie uitgedrukt in punten (dots) per strekkende inch. Doorgaans is voor drukwerk de norm 300 dpi. Zo zal een foto met een resolutie van 100 dpi in drukwerk waarschijnlijk niet scherp ogen.

Snijtekens
In het drukbestand kun je met deze korte dunne lijntjes aangeven waar de vellen afgesneden moeten worden.

Afwerking scheurkalenders

Afscheurperforatie
Op ongeveer 1,6 cm van de bovenzijde van de vellen wordt een scheurlijn aangebracht. Deze afscheurperforatie maakt het mogelijk om eenvoudig een velletje uit de scheurkalender te scheuren.

Boorgaten
Scheurkalenders worden doorgaans met een touwtje opgehangen. Vandaar dat scheurkalenders twee boorgaten krijgen. Gebruikers kunnen er dan makkelijk een touwtje doorheen halen en zo de scheurkalender aan de wand bevestigen.

Garenloos gebrocheerd
Scheurkalenders worden garenloos gebrocheerd ofwel zonder garen ingebonden. Om de vellen te bevestigen worden ze in een papieren omslag gelijmd, zoals dat ook bij paperbackboeken gebeurt.